3 vinkkiä, joista tiedät, että on aika päivittää kotisi viihtyisämmäksi

Koti mielletään usein oman elämän turvasatamaksi. Sen lisäksi, että se on turvallinen, niin se on myös ihanan lämmin ja viihtyisä paikka. Siellä saa olla rauhassa muulta maailmalta ja siellä koetaan koko elämän kirjo tunteita ja tapahtumia. Sen vuoksi on tärkeää, että koti on itsesi näköinen ja se herättää positiivisia tunteita. Ajan saatossa koti ei kuitenkaan välttämättä enää vastaa asukkaiden tarpeita. Tästä artikkelista löydät hyödyllisiä vinkkejä, milloin on aika päivittää kotiasi.

Selvitä itsellesi millaisessa kodissa viihdyt

Viihtyisä koti merkitsee eri ihmisille eri asioita. Toiselle viihtyisä koti merkitsee tilaa ja avaruutta ympärillä. Tavaraa on esillä vähän ja jokainen esillä oleva esine on tarkoin harkittu. Puoleensa vetää maanläheiset sävyt.

Toisen kotona puolestaan hyllyt voivat notkua toinen toistaan rakkaampia muistoesineitä. Värejä on käytetty reilusti ja eri tyylikausia on yhdistelty rohkeasti. Koteja on niin paljon kuin asukkaitakin. Tyylikäs koti ei automaattisesti tarkoita sitä, että kotona viihdytään. Mistä sitten tiedät, minkälaisessa kodissa juuri Sinä viihdyt?

Viihtyisää kotia tavoiteltaessa on pysähdyttävä hetkeksi kuuntelemaan omaa sisäistä ääntä. On tarkasteltava, minkälaisia tuntemuksia oma kotiympäristö herättää. Kannattaa pohtia, minkälaisista kodeista ylipäätään pidät, ahdistaako tavaran paljous vai kaipaatko rohkeampaa värimaailmaa?

Inspiraatiota voit löytää esimerkiksi sisustuslehdistä, kahviloista, ravintoloista, Internetistä ja tietenkin tästä blogista! Vain omia ajatuksia tarkastelemalla voimme päästä kiinni siihen, minkälainen koti on juuri Sinulle oikeanlainen. Kun olet selvittänyt, minkälaisessa kodissa viihdyt, niin on aika tunnistaa, minkälaista muutosta kotisi mahdollisesti tarvitsee.

1) Tunnista tyytymättömyyden tunne itsessäsi

Tulet väsyneenä töistä kotiin. Avaat oven, laitat valot päälle ja rojahdat sohvalle. Katsot ympärillesi. Mielesi valtaa lähinnä harmituksen ja tyytymättömyyden tunne. Voit tuntea jopa ahdistusta repsottavista nurkista, tavaran paljoudesta tai keskeneräisistä projekteista. Koti ei ehkä enää tunnu samalta kuin aikaisemmin. Jokin ei ole kohdallaan ja koti tuntuu kolkolta.

Muutama vuosi sitten vuokrasin oman asuntoni ulkomaankomennuksen ajaksi. Palattuani vuoden kuluttua komennukseltani koti ei tuntunut enää samalta. En viihtynyt siellä. Tunne oli niin vahva, että se sysäsi minut tekemään kodin päivitystä ja pintaremonttia. Uskon, että osasyy tähän tunteeseen oli myös se, että olin ihmisenä muuttunut. Seurasin rohkeasti tunteitani, tein suunnitelman ja päivitin kotini vastaamaan sen hetkisiä tarpeitani.

Mieli ja maku muuttuvat. Se on luonnollista ja siksi onkin tärkeää ajoittain pysähtyä miettimään, minkälaisia tunteita oma koti herättää. Pysähtymällä sinäkin voit tunnistaa, oletko tyytyväinen tämän hetkiseen kotiisi.

2) Havainnoi – Onko projektisi jääneet kesken tai onko kotisi käytännöllinen? 

Joskus sitä inspiroituu ja aloittaa innoissaan projektin, mutta ei oikeastaan ole ihan varma, mitä on tekemässä tai minkälainen lopputulos on. Projektit saattavat venyä tai jäädä jopa kesken. Silmä tottuu nopeasti. Muutaman viikon jälkeen esimerkiksi listoittamattomat seinät eivät enää juurikaan häiritse. Kuulostaako tutulta? Vaikka silmä tottuu nopeasti keskeneräisiin projekteihin, ne voivat silti olla varkain viemässä pois kodin viihtyisyyttä.

Epäkäytännölliset ratkaisut usein vaikeuttavat arkea. Mikäli tavarat sijaitsevat kaukana niiden oikeasta käyttöpaikastaan, niin tämä tuo mukanaan käytännön haasteita. Toimivat säilytysratkaisut tekevät tavaroiden paikalleen laittamisen helpoksi. Esimerkiksi liian täyteen ahdetut laatikot eteisessä eivät palvele käyttäjäänsä ja näin ollen tavarat löytyvät milloin mistäkin. Lähtökohtaisesti voi ajatella, että tavarat kannattaa sijoittaa mahdollisimman lähelle käyttöpaikkaa ja niille on varattava tarpeeksi tilaa. Sisustusmuutos voi siis tarkoittaa myös tavaroiden läpikäymistä ja uusien toimivien säilytysratkaisujen suunnittelua.

3) Onko elämässäsi tapahtunut tai tapahtumassa isoja muutoksia? 

Lähestyvät syntymäpäivät tai ylioppilasjuhlat saavat perheet tarkastelemaan kotiaan. Juhlat tuovat usein jo itsessään positiivisen mielenvireen ja mieli pursuaa uusia ideoita. Motivaatio on huipussaan. Tällainen energia kannattaa hyödyntää, mutta pysähdythän ensin miettimään, mitä olet tekemässä ja miten muutos palvelee kokonaisuutta kotonasi.

Lapsien lentäessä pois pesästä henkisen aukon lisäksi usein jää myös tyhjiä neliöitä. Näihin tilanteisiin liittyy ylipäätään paljon tunteita ja muutosta miettii ihan erilaisista lähtökohdista. Saatat miettiä, mitä teet huoneelle, jossa on vielä lapsen tavaroita. Mielessäsi pyörii, milloin huoneen voi tyhjentää ja minne tavarat voi varastoida? Sitä saattaa jopa miettiä, olisiko aika vaihtaa nykyinen asunto pienempään. Tällaisten tunteiden käsitteleminen vaatii aikaa. Toisaalta muutoksen voi ajatella uuden ajanjakson alkuna ja päätös kodin muokkaamisesta saattaa helpottaa näistä tunteista ylipääsemistä.

Tarve kodin päivittämiselle saattaa siis olla jo olemassa vaikka et sitä olisi aktiivisesti ajatellut. Pienillä muutoksilla saat ihmeitä aikaan. Suosittelen keittämään kupin teetä, käpertymään sohvan nurkkaan ja unelmoimaan muutaman minuutin ajan siitä, mitkä asiat tekisivät juuri Sinun kodistasi entistäkin viihtyisämmän.

Jos sydämesi sykkii sisustukselle, niin käythän tykkäämässä Willa Krystlen Facebook ja Instagram sivuista. Sieltä löydät lisää sisustusvinkkejä ja pääset esimerkiksi kurkkaamaan, miltä näyttää suunnittelemani muutoskohteet. Mikäli haluat kirjoituksiani kätevästi suoraan sähköpostiisi, niin postituslistalle voit liittyä alla.